TribineTribineTribine predstavljaju poseban vid upoznavanja i komunikacije između studenata i predstavnika kompanija. U neformalnoj atmosferi diskutujte sa zaposlenima vodećih kompanija u našoj zemlji o aktuelnim temama iz inženjerske branše.Teme:RT-RK

Razvoj modernih softverskih alata

Opis teme: U ranim periodima računarstva, softverski alati su se svodili na svega nekoliko programa: asembler, povezivač, punjač, i eventualno kompajler, tj. prevodilac. Danas softverski alati obuhvataju širok spektar programa koji na razne načine povećavaju produktivnost pri programiranju.
Pored osnovnih, postoji i veliki broj dodatnih softverskih alata kao što su: analizator koda, simulatori, alati za instrumentalizaciju, alati za kontrolisano izvršavanje, automatsko ispitivanje i merenje pouzdanosti i slično. Često je alate potrebno unaprediti novim mogućnostima i napraviti za velik broj novih i raznovrsnih platformi. Oblasti kao što su: veštačka inteligencija, optimizacija, numerika, teorija grafova, semantika, računarska grafika, interakcija čovek-računar, analiza složenosti algoritama, samo su neke od oblasti rada i istraživanja prilikom izrade modernih softverskih alata. Sve ovo, uz poznavanje raznovrsnih arhitektura i programskih jezika čini ovu, pomalo skrivenu oblast vrlo uzbudljivom.TeleSign

Application to Fraud Detection Problem

Opis teme:Kompanije su shvatile da ukoliko zele da opstanu na modernom trzistu moraju da zaposle DS strucnjake, akademske institucije se nadmecu u ponudi DS kurseva i programa, dok naucne i biznis publikacije oglasavaju Data Science cetvrtom industijskom revolucijom, a posao Data Scientista predstavljaju kao najtrazenije zanimanje 21-og veka.
Medjutim, i pored sve vece paznje koju dobija, postoji zabuna o tome sta je DS, dok mnostvo glasina koji DS prate cine da se oko DS stvara nepotrebno nerazumevanje, koje rezultuje nevericom i razocarenjem u izostanak magije.
Veoma je tesko dati preciznu definiciju DS. Postoje dva glavna razloga za to:
1. “neogranicen” portfolio problema na koje se DS moze primeniti i
2. veliki broj bazicnih disciplina na kojima se DS zasniva.
Ali precizna definicija DS i nije ono sto je nas cilj kao Data Scientist-a. Ono sto je od fundamentalnog znacaja za definisanje rola Data Scientist-a u poslovnom okruzenju jeste:
1.spoznavanje realnog problema iz biznisa koji treba opisati univerzalnim matematickim terminima i
2.definisanje tehnika koje daju najprecizniju aproksimaciju realnog problema.
Ko je Data Scientist u TS: Podaci, prepreke i zadaci sa kojima se suocavamo u procesu kreiranja matematickih modela za detekciju prevare.Vip

Telco Behind the ScenesEricsson

Digitalna transformacija u Umreženom društvuNamics

What jobs to choose?

Opis teme:Machine learning is changing "the game". Whereas predictions of automation are mostly wrong in the short run, they may be disruptive if you look at longer time frames. This just happened to algorithms that do image recognition. The talk tries to foresee which qualifications become more important for future jobs and it leave a lot of time for discussion.Telenor

Service design methodology

Opis teme:Šta je Service Design?
Service design se sve češće spominje u kontekstu korisničkog iskustva i zadovoljstva korisnika, ali šta je zapravo service design? Kako service design način razmišljanja, metodologija i alati mogu da pomognu u kreiranju izvanrednog korisničkog iskustva? Šta današnji korisnici očekuju od pružaoca usluga i kako service design može da pomogne da kompanija ispuni korisnička očekivanja?
Odgovore na ova pitanja daće Milena Međak, specijalista za korisničko iskustvo i dizajn procesa iz Telenora.HDL

"Verifikacija modernih SoC sistema" i "Razvoj analognih kola u SoC sistemima"

Opis teme:"Verifikacija modernih SoC sistema"
SoC (Systems on Chip) je akronim kojim se označavaju visoko-integrisani čipovi koji sadrže sva digitalna i analogna kola potrebna za primenu u uredjajima kao što su mobilni telefoni, tableti, laptopovi, automobili i dr. Jedna od ključnih faza u procesu razvoja takvog čipa je provera funkcionalnosti SoC dizajna pre nego što bude poslat na izradu. To je po obimu i kompleksnosti veoma zahtevan proces, koji je protkan različitim izazovima. Na tribini će biti reči o tome kako taj proces izgleda i kako takav jedan posao rade timovi ljudi u okviru naše firme za najveće svetske kompanije.

"Razvoj analognih kola u SoC sistemima"
Analogna kola zauzimaju važno mesto u SoC sistemima. Najčešći primeri analognih kola uključuju PLL sintetizatore učestanosti, naponske regulatore, AD i DA konvertore, pojačavače i primopredajnike za spoljne magistrale. Projektovanje analognih kola predstavlja složen proces koji zahteva dobro poznavanje topologije kola koje se projektuje i tehnološkog procesa za fabrikaciju. Na tribini će biti prikazani tipični koraci u projektovanju analognih kola i tipični problemi koji se javljaju u tom procesu.
Globalni pokrovitelj

Zlatni pokrovitelji

Srebrni pokrovitelji